
Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γ.Π.Α.
Το Γ.Π.Α. στο δρόμο της Αειφορίας


Στόχοι
Νοιάζομαι και ΑλλάΖΩ
- Πρόληψη και η μείωση της ρύπανσης,
- Ανάκτηση πρώτων υλών και ενέργειας και μείωση του λειτουργικού κόστους,
- Υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας,
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών, του προσωπικού και των επισκεπτών του Πανεπιστημίου, και
- Ενσωμάτωση των 17 Στόχων του Ο.Η.Ε. για τη Βιώ σιμη Ανάπτυξη στις λειτουργίες του ΓΠΑ.
Δράσεις
Πάντα γαρ φύσει έχει τι θείον

Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων
Προστασία της υγείας και μείωση των Ρύπων
Το Γ.Π.Α έχει δημιουργήσει σύστημα συλλογής και απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων που παράγονται στα εργαστήριά του. Η συλλογή και απομάκρυνση γίνεται σε ειδικά πιστοποιημένα δοχεία από εξειδικευμένο προσωπικό αδειοδοτημένης εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Τα συγκεντρωθέντα χημικά απόβλητα καταλήγουν σε μονάδα αποτέφρωσης στο εξωτερικό.
Ανακύκλωση Υλικών
Η Κυκλική Οικονομία στην Πράξη
Στο ΓΠΑ εφαρμόζονται προγράμματα Ανακύκλωσης για τα ακόλουθα υλικά: συσκευασίες, χαρτί, μέταλλα, ΑΗΗΕ, βιοαπόβλητα του εστιατορίου, απόβλητα βρώσιμα έλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες, ηλεκτρικές στήλες, συσσωρευτές, μελανοδοχεία, καθώς και
Διαχείρισης ζωικών απορριμμάτων – Κλαδεμάτων (Πράσινα απορρίμματα). Επιπλέον εφαρμόζονται διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικού - ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παλαιών επίπλων και μελανιών.


Εξοικονόμηση Ενέργειας
Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ στην Πράξη
80% των εγκαταστάσεων του Γ.Π.Α. εξυπηρετείται από το δίκτυο φυσικού αερίου αντί πετρελαίου, που σημαίνει αποφυγή τουλάχιστον 150 tn CO2eq / έτος. Δε συνυπολογίζεται η εξοικονόμηση από τις δράσεις βελτίωσης της μόνωσης των κτηρίων και την αντικατάσταση παλαιών παραθύρων και κουφωμάτων.
Χρήση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 110 kW
Βιοκλιματικό κτήριο βιβλιοθήκης και μετατροπή του κτηρίου "Ρουσσόπουλου" σε βιοκλιματικό κτήριο (έργο σε εξέλιξη)
Πράσινο Πανεπιστήμιο
Η Χάρτα Αειφορίας για το ελληνικό Πανεπιστήμιο
Ο ρόλος της Παιδείας όλων των βαθμίδων στην πορεία προς την Αειφόρο Ανάπτυξη και η ανάγκη προώθησης της εκπαίδευσης ως εξαιρετικά σημαντικού παράγοντα επίτευξης της Αειφόρου Ανάπτυξης και του ρόλου των Πανεπιστημίων σε αυτή αλλά και των αναγκαίων κατάλληλων αλλαγών στην ίδια την Ανώτατη Εκπαίδευση διατυπώθηκε ποικιλοτρόπως και αναγνωρίζεται σε πλείστες Διεθνείς Συμβάσεις και Διασκέψεις όπου καλούνται τα Πανεπιστήμια να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια υπέγραψαν (δεσμεύτηκαν) το 2011 στο περιθώριο της Συνόδου των Πρυτάνεων τη «Χάρτα των Ελληνικών Πανεπιστημίων για την Αειφορία», η οποία παραμένει ανενεργή σε μεγάλο βαθμό. Η Χάρτα είχε προκύψει ως αποτέλεσμα των ενεργειών της τότε νεοσυσταθήσας Επιτροπής Πράσινο Πανεπιστήμιο όπου το ΓΠΑ είχε διαδραματίσει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.



Άλλες Δράσεις
Στη Δράση κολλάει το σίδερο...
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για:
-
Το βραβευμένο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Transport Learning Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας CIRCUS@UNI
-
Προβλημάτα και Προτάσεις
-
(πατήστε πάνω στα εικονίδια)
-
Την πρόνοια για την πρόσβαση των ΑμΕΑ
-
Το όραμα για τη διαμόρφωση των χώρων του Μητροπολιτικού Πάρκου του ΓΠΑ
-
Την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση δραστηριοτήτων του ΓΠΑ
-
Τις πράσινες συμβάσεις και προμήθειες

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. στο Γ.Π.Α.
Με ορίζοντα το 2030
Η νέα γλώσσα επικοινωνίας και δράσης για την αειφορία είναι οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) του ΟΗΕ, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι ΣΒΑ αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ανάμεσά τους, η εξασφάλιση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και ανισότητας στον κόσμο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η δημιουργία βιώσιμων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης στα αστικά κέντρα και η διαφανής θεσμική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Ο καθένας από τους Στόχους έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και συμπληρώνει τον άλλον με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να τους δει ως ένα πλέγμα ολιστικής δράσης για έναν καλύτερο κόσμο. Οι λύσεις που προτείνουν είναι τόσο παγκόσμιες όσο είναι και τοπικές μα πάνω από όλα είναι συνολικές και συλλογικές.
Οι 17 ΣΒΑ και η Ατζέντα 2030 μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική κεντρική στρατηγική και το όραμα για το σύγχρονο πανεπιστήμιο.
Ποιοί Είμαστε
Λένε για μένα

Γεωπόνος με ειδικότητα Έγγειες Βελτιώσεις και Γεωργική Μηχανική από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. MSc στην Περιβαλλοντική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου και Δίπλωμα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εικοσαετή εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα γεωργικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ενώ έχει αντίστοιχη εμπειρία στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων. Επιστημονικό ενδιαφέρον η νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος.
Γιώργος Μακρής

Περιβαλλοντολόγος με 24χρονη επαγγε λματική εμπειρία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, την αειφορία και τη ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, την κυκλική οικονομία. Πιστεύει στην αισθητική και το μέτρο, και διακρίνει την «εντόπια ανάπτυξη» ως αντίδοτο στην κρίση και ως τρόπο αρμονικής αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Κατάγεται από ορεινό «νησί».
Αγαπημένο σύνθημα: «Δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα».
Βαγγέλης Κυρίτσης

![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Μελλοντικές Εκδηλώσεις
- Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό το πρίσμα της ατζέντας 2030Time is TBDΓεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών